Over ons
Wij zijn een team van deskundigen op het gebied van (traumatische) bevalervaringen en respectvolle geboortezorg. Onze expertise is een mix van verloskunde, gynaecologie, wetenschap en praktijkervaring. Vanuit verschillende achtergronden komen wij samen voor één doel: om jou zo goed mogelijk te ondersteunen in de voorbereiding op de bevalling.
Maak kennis met ons team
Evelien Docherty, voorzitter
Evelien is journalist en communicatieadviseur met een focus op de geboortezorg. Zij schrijft veel voor De Verloskundige (het vakblad van de KNOV). Als Campaigns & Communications Lead bij Make Birth Better (een Brits platform) probeert zij de bewustwording rondom perinataal trauma te vergroten en zowel ouders als zorgverleners hierin te ondersteunen.
In haar werk wordt zij gedreven door haar eigen bevalervaringen. Evelien: “Mijn eerste bevalling liep totaal anders dan gehoopt en eindigde in een spoedkeizersnede. Lange tijd voelde het alsof ik had gefaald. Niemand faalt tijdens de bevalling. Maar ik had wel veel gemist in de voorbereiding wat me uiteindelijk had kunnen helpen.”
Marlies Galema, penningmeester & initiatiefnemer
Marlies is verloskundige (n.p.) en initiatiefnemer van Kenniscentrum Bevalcursus Nederland.
Zij heeft de bevalcursus Prettig Bevallen ontwikkeld en schreef een boek met gelijknamige titel. Ze richt zich op de (aanstaande) moeder én vooral ook op de partner. Zij heeft 40 jaar ervaring in de verloskunde, waarvan zij zich de laatste 15 jaar heeft verdiept in de voorbereiding op de bevalling en de transitie naar het ouderschap. Ze gelooft hierbij in de kracht van eerlijke informatie en partnerrelaties. Marlies: “Tijdens mijn werk als verloskundige zag ik haarfijn wat ouders misten in de voorbereiding op de bevalling. Die inzichten zijn de drijfveer in mijn werk.”
Prof. dr. Corine Verhoeven, bestuurslid
Corine is verloskundige en hoogleraar verloskunde. Zij is onderzoeker Verloskundige Wetenschap verbonden aan Amsterdam UMC, locatie VUmc. Haar onderzoek richt zich onder andere op Respectvolle Geboortezorg en het optimaliseren van de zorg rond de baring.
Zij zet zich in voor kwalitatief goede zorg die bijdraagt aan een goede bevalervaring voor de zwangere en haar partner. Corine: “De kernwaarde van verloskunde is voor mij dat je iedere zwangerschap, iedere bevalling en iedere barende als uniek moet beschouwen. Aanstaande ouders zien in hun unieke behoefte, daar gaat het om.”
Dr. Claire Stramrood, bestuurslid
Claire is gynaecoloog en docent, gespecialiseerd in psychische klachten rondom zwangerschap en bevalling.
Als eigenaar van scholingsbureau Beval Beter geeft zij trainingen o.a. over preventie van bevallingsgerelateerd trauma en gebruik van geboorteplannen. Namens de NVOG is zij betrokken bij de ontwikkeling en implementatie van de PREMs, de vragenlijst die alle moeders vraagt naar hun ervaringen in de geboortezorg.
Claire: “Een positieve ervaring voor elke vrouw. Ongeacht hoe haar bevalling verloopt. Dat is mijn missie.”
Wat we doen
Misinformatie en miscommunicatie aanpakken
Weet jij het verschil tussen de eerste en de tweede lijn? Wat een schedelelektrode is? Of wat het betekent als de baby in het vruchtwater heeft gepoept?
Wat schrijf je eigenlijk in een goed geboorteplan? Wie zijn er (mogelijk) betrokken bij jouw bevalling? En wat is precies informed consent?
In ons dagelijkse werk in de geboortezorg zien wij waar het vaak misgaat: ouders hebben niet de juiste of onvolledige informatie in de voorbereiding gehad. Dat zorgt niet alleen voor verwarring, het maakt dat ouders soms keuzes maken die gebaseerd zijn op de verkeerde informatie. Dat kost onnodige tijd in het minste geval, en kan zelfs gevaarlijk zijn in het ergste geval.
Er valt dus een hoop te winnen door ervoor te zorgen dat ouders wel de juiste informatie krijgen, en dat ze haarscherp hebben wat hen tijdens de bevalling kan helpen. Winst voor zowel ouders als zorgprofessionals.
In onze Kennisbank vind je alle ins en outs op een rij over wat er écht belangrijk is in jouw voorbereiding. Je vindt er blogs, feiten & cijfers en gratis downloads.
In ons Cursusoverzicht zoek jij gemakkelijk naar de juiste cursus voor jou. Een bevalling valt niet te plannen. Maar de voorbereiding wél. Stap 1 is de keuze voor de cursus die het beste bij jou past.
Waar we voor staan
Voorbereiding en verbinding
Twee sleutelwoorden die samenvatten waar Kenniscentrum Bevalcursus Nederland voor staat.
Voorbereiding. Als deskundigen op het gebied van (traumatische) bevalervaringen en respectvolle geboortezorg signaleren wij een hunkering naar juiste, volledige en realistische informatie. In de eerste plaats voor zwangeren, maar zorgprofessionals hebben daar net zo goed baat bij. Een betere voorbereiding op de bevalling helpt. Aanstaande ouders moeten weten wat ze kunnen verwachten, welke mogelijke scenario’s er zijn en daarbinnen begrijpen waar hun behoefte werkelijk ligt – dat zit hem niet in een zoutlamp of een ruggenprik, maar in je veilig, gehoord en gezien voelen.
Verbinding in de breedste zin van het woord: verbinding tussen zwangere en baby, tussen partners, en tussen barende en zorgprofessional. Maar ook verbinding tussen geboortezorgprofessionals onderling, en tussen degene die de bevalcursus geeft en de bevalling begeleidt. En verbinding tussen praktijk en onderzoek. De geboortezorg polariseert steeds meer, terwijl alle betrokkenen in kern samenkomen voor hetzelfde doel: een bevalling die goed verloopt, voor zowel barende als baby, zowel op fysiek als mentaal vlak. Wij zien wat er nodig is om alle betrokkenen meer dezelfde taal te laten spreken. Die inzichten delen we graag op ons platform.